Christmas Stockings (of hoe kerstsfeer in huis brengen als het buiten 28° is)

Afgelopen weekend gingen we met de kids naar Sinterklaas zwaaien.Met sandalen aan. Shortje. Mouwloos topje. Wij dan. De Sint kwam natuurlijk in zijn gebruikelijke tooi aan. Stond te zweten. 28 graden. Het is wat veel voor december.

Nadeel van dat heerlijke zomerweer in december? Muggen in de winter. Kinderen die weigeren een lange broek of gesloten schoenen aan te trekken wanneer het dan toch eens koud is of regent. En echt géén kerstsfeer.

Hier op de compound hebben ze wel hard hun best gedaan om de sfeer erin te krijgen. Al is dat natuurlijk verboden in heel Saudi-Arabië.

Vorig jaar had ik al hetzelfde probleem.

En ik niet alleen. Toen de plaatselijke bloemenwinkel bekend maakte dat ze kerstbomen zouden gaan verkopen, konden ze de vraag amper bijhouden. Om dan even later alle bestellingen te moeten annuleren. De bomen waren niet voorbij de douane geraakt. Jammer.

Daarom maakte ik vorig jaar, op Oudejaarsdag,

nog snel-snel twee christmas stockings. Was ik heel trots op. Niet gebruikt natuurlijk. Dit jaar wil ik het beter gaan doen. Omdat er drie kinderen zijn, moet er dus nog een stocking bijkomen. Waarom heb ik dat vorig jaar niet bedacht?

De twee stockings van vorig jaar
De twee stockings van vorig jaar

Detail van de stockings

Zoals eerder al gezegd kan ik hier moeilijk aan stof komen. Ik moet het dus stellen met wat fleece dekentjes van IKEA in kerstkleuren. Om die wat op te vrolijken heb ik er een afbeelding op vast genaaid. Zo gepiept.

Als jij leukere stoffen kan vast krijgen, zeker doen! Iets met candy cane erop. Of Rudolph the red nosed reindeer. Of kerstbomen.

Zelf maken?

Benodigdheden

Alles hangt af van het patroon dat he uiteindelijk gaat tekenen.

Voor de stocking met de kerstboom:

Groene fleece 75 x 40 cm voor de sok

Oranje-rode fleece 21 x 16 cm en een overschotje van 11 x 14 cm voor de kerstboom

Oranje-rood lintje 16 cm

1. Patroon tekenen en knippen

Een stocking kan je nogal gemakkelijk op het zicht tekenen. Je bepaalt best eerst hoe hoog hij mag komen. Hangt af van hoe je hem gaat gebruiken. Gaat hij aan de schoorsteenmantel hangen? Of aan de kapstok? Aan de stoel aan de eettafel?

Eens je de hoogte bepaald hebt, volgt de rest vanzelf. Omdat ik vorig jaar al twee stuks gemaakt had, heb ik nu gewoon de oude over getekend. Ik was bijna vergeten om ook de naadwaarde bovenaan bij te tekenen, vandaar de dubbele lijn. Heeft verder geen betekenis!

Hou bij het tekenen dus rekening met de naadwaarde. Desnoods begin je met een tekening van hoe je stocking er ‘af’ uit moet zien en teken je daarna de naadwaarde erbij. Je kan best eerst op papier tekenen totdat je blij bent met het resultaat. Mijn stockings zijn (incl. naadwaarde) 21 cm breed en ongeveer 40 cm hoog (op het breedste stuk kom ik ongeveer aan 34 cm). De boord zelf is dan ook nog eens 7 cm hoog. Ik kom zometeen terug op de boord.

Patroon van de sok
Patroon van de sok

De boord moet uiteraard even breed zijn als de rest van de stockings. Je kan je patroon in een keer tekenen en dan de boord uit je tekening knippen en de naadwaarde bij beide stukken bijtekenen. Mijn boord plooit dubbel en is dus 21 x 16 cm (7 x 2 +naadwaarde).

Zowel van de boord als van de sok knip je twee stuks. Voor de sok moeten beide stukken elkaars spiegelbeeld zijn (knip uit dubbelgevouwen stof).

2. Afbeelding tekenen en vastnaaien

Wil je ook graag je stockings opvrolijken met een afbeelding? Maak een tekening of zoek een leuke afbeelding online. De kerstboom heb ik zelf getekend (op een stuk dubbel geplooid papier voor symmetrie). De engel vond ik online. Ik had op de derde stocking graag een sneeuwvlokje gezet, maar de afbeelding die ik wou was te gedetailleerd. Zeker met fleece is zoiets niet te doen – met katoen zou het misschien wel kunnen lukken. Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je wat plakvlies vast strijken op de achterkant. Zo wordt je stof stijver en kan je makkelijker knippen.

Kies je voor een stof die niet rafelt, zoals fleece of een knit fabric (jersey, stretch stof, sweaterstof), dan kan je je afbeelding gewoon vastnaaien met een rechte steek. Zorg dat je alles goed vastspeld! Voor de kerstboom had ik in elke punt een speldje – je kan niet zeker genoeg zijn! Volg netjes de buitenrand van je afbeelding. Laat in elke hoek de naald in de stof zitten. Haal de persvoet omhoog en draai de stof zodat je netjes en zonder verschuiven kan verder stikken.

Afbeedling op naaien
Afbeelding op naaien

Koos je voor een stof die rafelt (bv. katoen, of elke stof die geweven is)? Dan moet je appliqueren en kan je géén rechte steek gebruiken. Je kan blind appliqueren (je ziet dan geen draad), maar dat vind ik veel werk. Je kan ook op de rand van je afbeelding stikken met een aangepaste zigzag. Het resultaat zou er dan zo kunnen uitzien.

3. Boord dichtnaaien

Leg beide stukken boord met de goede kanten op elkaar en naai de zijkanten aan elkaar vast. Ik heb de overlock gebruikt maar je kan dit ook met de naaimachine doen en daarna de zijkanten zigzaggen (als je een rafelige stof hebt – voor fleece is dit sowieso niet nodig).

Ik heb de uiteinden van de overlockdraad wel vast geknoopt, maar daarna los laten hangen. Wanneer ik de boord aan de sok vastnaai zullen die uiteinden afgeknipt worden door de overlock. Om diezelfde reden (je gaat er nog eens over locken) hoef je je draden niet noodzakelijk vast te knopen.

Boord dicht naaien
Boord dicht naaien

 

4. Sok dichtnaaien

Leg beide stofdelen met de goede kanten op elkaar en stik de zijkanten vast. Ook hier kan je de uiteinden van je overlockdraad laten loshangen. Werk je met een gewonen naaimachine dan moet je uiteraard wel goed vasthechten door enkele steekjes voor- en achteruit te stikken aan begin en eind.

Sok dicht naaien
Sok dicht naaien

5. Boord aan de sok vastmaken

Plooi de boord dubbel door de averechtse kanten over elkaar te leggen. Draai de sok met de goede kant naar buiten. Schuif de boord over de sok zodat de randen op elkaar liggen. Zorg dat de naden van de boord netjes aansluiten op de naden van de sok. Stik vast. Als je, zoals ik, de overlock draden hebt laten hangen, zorg dan dat ze nu netjes naar buiten hangen zodat je overlock ze kan afknippen.

Vergeet deze keer niet om netjes af te hechten!

Boord vastmaken
Boord vastmaken

6. Lintje vastmaken

Om de sok te kunnen ophangen, heb je nog een lintje nodig.

Meet aan begin en einde van het lintje 1 cm af. Plooi het lintje dubbel met de goede kanten op elkaar en stik vast op 1 cm van het einde. Zigzag of overlock het uiteinde. Draai het lintje weer met de goede kant naar buiten en speld vast aan de boord. Stik vast in een rechthoek.

Klaar! Laat de Kerstman maar komen!

DSC_0005

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s