Fietstasje voor houten loopfiets

Mijn kids vinden het geweldig om rond te sjezen met de fiets.Ze kunnen zo veel sneller van punt A naar punt B geraken, wat wel belangrijk is als het straks weer 45° wordt. Stan kreeg in België nog een loopfiets voor zijn tweede verjaardag. Zodra hij met zijn beentjes aan de grond kon, begon hij er vol enthousiasme op rond te rijden. Opeens moest dat loopfietsje overal mee naartoe.

Ik hoor vaak dat zo’n loopfiets de beste voorbereiding is op fietsen.

Ik geloof daar ook echt in. Stan kon supersnel fietsen! Als ik andere kids zie met steunwieltjes aan hun fiets, dan lijken die toch vaak scheef te hangen, wat voor die kids toch ook niet handig lijkt.

Stan is intussen al aan zijn tweede ‘gewone’ fiets toe en zodra die loopfiets van hem vrijkwam, was hij gegeerd goed voor de tweeling. Die natuurlijk nog te klein waren voor een loopfiets. Ik ging toch al maar alle malls af in Riyadh voor leuke loopfietsen, maar kwam van een kale reis terug. De enige loopfietsen die ik vond waren saaier dan saai. En duurder dan duur!

Bij bol.com zag ik de leukste loopfietsen, aan de beste prijs! Dus toen we in de zomer in België waren, werden die loopfietsen besteld, geleverd en in de valies gestoken. ‘Gelukkig’ moeten die fietsjes nog in elkaar gestoken worden, want ze in één stuk in de valies krijgen, zou toch wel moeilijk geweest zijn!

Ik voelde mij pas helemaal belachelijk toen ik aan de douane,

voor de BTW-aangifte alle aangekochte goederen moest laten zien. “Hier is één wiel, meneer, en hier is het andere. Samen wordt dat een fiets.”

De fietsjes op zichzelf waren natuurlijk een schot in de roos, maar de loopfiets van Stan had er een zakje aan hangen. Dat zag er niet alleen stoer uit, maar was ook handig om een drinkbus of een appel mee te nemen. Ook al geen overbodige luxe als het 45° is!

Zodus, op basis van het tasje dat aan Stans fiets hing, begon ik te knutselen aan twee nieuwe zakjes die de loopfietsjes van de tweeling helemaal àf maken!

Zelf maken?

Benodigdheden

21×44 cm buitenstof en binnenstof en vlieseline voor de koker

9×12 cm voor grondvlak

55 cm paspel (of maak hem zelf zoals hieronder beschreven, dan heb je evenveel biais nodig en ongeveer 10cm extra koord, dat maakt dus 65 cm. Hoe meer, hoe beter.)

2 stukken van 8×25 cm voor de bovenste lintjes

8×38 cm voor onderste (horizontaal) lintje

2 stukjes van 4 cm en eentje van 2 cm velcro (2 cm breed)

bijpassend garen natuurlijk!

1. Verzin een patroon

Ik heb mijn patroon gebaseerd op het tasje dat al op de fiets van de oudste hing. Hoewel die fiets van een totaal ander merk was, bleken de verschillende onderdelen wel ongeveer dezelfde afmetingen te hebben. Eerst dus even dat fietstasje van die fiets van de oudste op de fiets van de jongste gehangen et voilà! Ik had mijn patroon. Allee, ik moest dat dan eerst nog uitmeten en overtekenen, maar de eerste aanzet was er.

Je kan natuurlijk iets helemaal anders maken! Voor wie geen tasje heeft om te copiëren, volgt hier alvast mijn patroon.

Ik ben begonnen bij het grondvlak, dat komt ongeveer op 9×12 cm, maar de voorzijde is afgerond. Dat zal je zelf een beetje moeten eyeballen. Zorg er in elk geval voor dat je patroon symmetrisch is. Dat kan door het dubbelgevouwen uit te knippen.

dsc_0072
Patroon uittekenen voor het grondvlak
dsc_0077
Patroontje voor het grondvlak

Het tasje van de fiets van de oudste was iets minder hoog, maar lui als ik ben, heb ik dat naar 21 cm verhoogd zodat ik mijn A4 niet moest knippen. Een A4 is namelijk 21×29,7 cm. Een interessant weetje. Heel handig wanneer je zulke patroontjes gaat tekenen.

Dat brengt ons bij een koker van 21cm hoog en een breedte van 44 cm. De breedte wordt bepaald door de omtrek van het grondvlak, en daar voeg je nog 2 cm aan toe voor de naadwaarde.

2. Knip de stof

Knip de stof netjes uit en verstevig de buitenstof met Vlieseline of een andere versteviging. Je wil graag dat je zakje mooi recht blijft staan en niet als een pudding in elkaar zakt. Je kan ook voor een stof kiezen die van nature nogal stug is, zoals canvas of plastic tafeldoek (twalsiree).

dsc_0194

3. Maak paspelband (optioneel)

Je kan voorgemaakte paspelband kopen in de winkel, of je kan hem zelf maken. Dat is absoluut niet moeilijk.

Neem je biaisband en strijk hem plat. Je kan ook biaisband kopen die niet voorgeplooid en -gestreken werd en dan heb je wat minder werk met dat platstrijken.

dsc_0207
Dubbelgevouwen biaisband en koord – alles wat je nodig hebt om paspel te maken

Vouw de biaisband dubbel (in de lengte) en strijk de plooi plat. Neem het koord en leg dat in de plooi. Het koord is langer dan de biaisband, dus je mag het voor- en achteraan even ver laten uithangen. Duw het koord met je nagel netjes tegen de plooi aan en speld de biaisband vast. Die naaldjes hoeven echt niet tegen het koord aan te zitten – beter van niet zelfs!

dsc_0210

Zet je ritsvoetje op je machine, zet de naald zo dicht mogelijk tegen de koord en naai een strak tunneltje voor de koord. Bij mij helpt het om de stof die nog onder de ritsvoet moet verdwijnen, een beetje schuin naar voren te trekken, voor het ritsvoetje. Zo trekt het ritsvoetje vanzelf de koord in de plooi van de biaisband.

Omdat je de paspelband sowieso langer maakt dan wat je nodig hebt, is het niet zo belangrijk dat je aan begin en eind voor- en achteruit stikt om je garen vast te zettten.

Paspel klaar! Dat was eenvoudiger dan je dacht!

dsc_0214

4. Bevestig de paspel aan het grondvlak

Pak je naadmaatje en meet vanaf het stiksel naast het koord van de paspel 1cm af en knip de overschot af. Op die manier kan je netjes het einde van de paspel op het einde van het grondvlak leggen en weet je dat de naad netjes zal kloppen.

Nu moeten we een beetje secuur tewerk gaan. Leg het grondvlak voor je met de goede kant naar boven en de ronde kant het dichtst bij jou. Dat betekent dat de rechte kant het verst van jou ligt. Logisch.

Markeer het midden van de rechte kant. Neem de paspel en leg de rand van de paspel tegen de rand van de stof. Laat ongeveer 2 cm van de paspel links van de middenmarkering hangen. Begin met vastspelden op de middenmarkering en eindig in de hoek van het rechte stuk. We gaan nu nog maar een kort stukje vast zetten. Meet vanaf de hoek 1 cm naar binnen en zet een markering op de paspel. Je gaat nu vast stikken vanaf de middenmarkering tot op 1 cm van de hoek. Volg het stiksel van de paspel. Aan het begin hoef je niet voor- en achteruit te stikken, maar in de hoek zeker wel! Gebruik nog steeds je ritsvoetje.

Dat ziet er dan zo uit:

dsc_0226dsc_0227

Om mooi de hoek te kunnen maken, moet je nu een knipje geven van de bovenkant van de paspel naar het punt dat uitkomt in de hoek. Dat knipje mag/moet best diep zijn, maar zorg ervoor dat je niet in het stiksel van de paspel knipt! De tunnel moet intakt blijven.

Door dat knipje heb je wat meer ruimte om te bewegen met je paspel. Je kan links en rechts van de grote knip, nog een kleintje zetten, op ongeveer 0,5 cm afstand. Speld de rest van de paspel verder vast. Wanneer je aan de randen vooraan komt, moet je ook weer enkele knipjes geven aan de paspel zodat die netjes de ronding kan volgen. Deze knipjes moeten niet erg diep zijn. Stop met vastspelden in de hoek van het rechte stuk. Zet opnieuw een markering op 1cm van de hoek. Stik vast. Zorg dat je aan begin en eind je draad vast zet door voor- en achteruit te stikken!.

Dat ziet er dan zo uit:

dsc_0229

Geef opnieuw een diepere knip in de paspel zodat je de hoek kan maken. Speld vast totdat je bijna aan de middenmarkering komt. Het is nu tijd voor the tricky part!

Wat we gaan doen, is het volgende. We gaan de uiteinden van het lint waarvan de paspel gemaakt is netjes aan elkaar stikken zoals we dat doen wanneer we biais vast zetten. Enige moeilijkheid is dat koord. Het koord is te dik om te overlappen dus dat moet netjes op maat afgeknipt worden.

Gebruik je tornmesje om 1 à 2 cm van de paspeltunnel los te tornen, zowel voor als na de middenmarkering. Nu ben je blij dat je daarnet de paspel niet te stevig hebt vast gestikt! Het koord komt nu los. Laat dat voorlopig even hangen.

Plooi het grondvlak dubbel op de middenmarkering en leg de biais netjes op elkaar. Speld vast en stik netjes naast de stof van het grondvlak (gele naald in de foto). Zorg dat je alles goed vast stikt! Knip de overtollige stof af op ongeveer 1 cm van het nieuwe stiksel. Ziezo. Het lint is al dicht!

dsc_0232

Nu moet je nog de koord op maat knippen. Vouw opnieuw het grondvlak dubbel, leg de uiteinden van de koorden op elkaar en knip af naast de middenmarkering. De uiteinden van de koord zouden nu netjes naast elkaar moeten uitkomen, op dezelfde plaats waar je de biais hebt vast gestikt. Speld alles netjes vast en stik vast, zo dicht mogelijk tegen de koord.

dsc_0236

Geen paniek als dit er een beetje slordig uitziet! De paspel zit aan de onderkant en bovendien zit de naad aan de acherkant, op het stuk dat tegen het stuur van het fietsje rust. Geen hond die dat gaat zien! Behalve een chihuahua misschien.

dsc_0238

5. Maak de bandjes

Het zakje wordt met twee bandjes aan het stuur bevestigd, een derde gaat rond de voorvork, voor zover je dat zo mag noemen bij een loopfietsje voor kleuters.

Als het goed gegaan is, heb je drie stroken van 8 cm breed, waarvan er twee exact even lang zijn. Of toch ongeveer.

open leggen

Strijk de stroken netjes plat. Daarna vouw je ze dubbel en strijk je weer plat. Vouw weer open. Je ziet nu een lijn in het midden van de strook. neem de onderkant van de strook en vouw ze tot tegen de middenplooi. Strijk weer plat. Draai de strook om en doe hetzelfde voor de andere kant.

plooi strijken
onderaan: één keer dubbel geplooid – midden: aan één kant naar binnen geplooid – boven: aan elke kant naar binnen geplooid

We gaan nog niet stikken. Neem de twee korte bandjes. Vouw de stroken weer plat en vouw één van de zijnaden om op 1cm van het einde. Die plooi staat dus loodrecht op de plooi die er al is. Strijk plat. Doe hetzelfde voor het andere bandje.

Neem nu het langste bandje. Hierbij moet je zowel aan het linker- als het rechteruiteinde de naad platstrijken.

Stik nu de bandjes vast. Je kan alles ook eerst vast spelden als je je daar zekerder bij voelt. Bij de korte bandjes is het het eenvoudigst als je begint met stikken aan het uiteinde waar geen zoom voorzien is. Stik netjes de lange kant af, draai, stik de korte kant, draai weer en stik de lange kant tot aan het uiteinde. Het is zelfs niet nodig om vast te stikken, want we gaan hier een stuk van afknippen.

bandjes af
Het lange bandje aan beide kanten omgezoomd, de korte maar aan één kant

Voor het lange bandje is het het mooist als je begint te stikken in het midden van de lange zijde. Stik alles mooi rond zonder te stoppen.

6. Bevestig de korte bandjes aan de koker

Allereerst gaan we de korte bandjes van velcro voorzien. Bevestig aan de netjes afgewerkte kant het harde stuk velcro van 4cm en stik vast in een rechthoek. Doe hetzelfde voor het andere bandje. Omdat ik hier niks anders kon vinden, heb ik zelfklevende velcro. Dat is wel handig om dat ding op z’n plaats te houden, maar die lijm is helemaal niet goed voor je naald. Ik heb inmiddels een aparte naald voor velcro die ik op mijn machine monteer wanneer het weer es zover is.

Neem beide korte bandjes en leg ze met de velcro naar boven. Meet vanaf het uiteinde waar de velcro zit 19 cm naar boven en markeer (dit noemen we even markering X).

De voorvork van de fiets is 11 cm breed, dus de ruimte tussen de bandjes moet ook minimaal zo breed zijn. Leg de buitenstof van de koker voor je met de goede kant naar boven. Links bovenaan meet je 6,5 cm af. Dat is 1 cm naadwaarde om straks de koker rond te naaien, plus 5,5 cm (de helft van die 11 cm van de voorvork). Dit noemen we even markering Y. Leg het korte bandje rechts van de markering, met de velcro naar boven. Markering X leg je gelijk met de bovenkant van de kokerstof. Er steekt dus een stukje bandje bovenuit. Dat gebruiken we straks om het andere stuk velcro te verstevigen.  Speld vast en stik vast op minder van 1 cm van de rand. Dit is geen definitief stiksel, maar het zal ons helpen om straks alles netjes op zijn plaats te houden.

dsc_0006

Doe hetzelfde voor het andere bandje. Maar nu meet je rechts bovenaan 6,5 cm af, en leg je het korte bandje links van de markering, met de velcro naar boven.

7. Maak de koker

Nu de bandjes aan de kokerstof hangen, kunnen we de koker zelf afwerken.

Leg de binnenstof van de koker bovenop de buitenstof met de goede kanten op elkaar. Speld de bovenkanten aan elkaar vast en stik vast op 1 cm van de rand. De bandjes zitten nu gesandwicht tussen beide lagen stof (zorg ervoor dat ze netjes plat liggen) en de uiteinden van de bandjes steken uit tussen beide stofjes. Dat moet zo. Die hebben we straks nodig.

dsc_0006

Plooi open en strijk de naad open.

dsc_0012

Neem nu de zachte stukjes velcro van 4 cm. Leg de kokerstof met de goede kant naar boven, met de binnenstof het dichtst bij jou. Speld de stukjes velcro netjes vast bovenaan de binnenstof, in het verlengde van de bandjes. Een foto zal alles duidelijker maken. Stik vast in een rechthoek bovenop het uitstekende uiteinde van de bandjes. Die zullen voor versteviging zorgen.

dsc_0014dsc_0016

Leg de kokerstof voor je met de goede kant naar boven. De buitenstof ligt het verst van jou, de binnenstof het dichtst. Vouw dubbel door de linker bovenhoek op de rechter bovenhoek te leggen, en de linker onderhoek op de rechter. De goede kanten liggen op elkaar. Speld de zijkanten op elkaar vast en stik vast op 1 cm van de rand. Strijk de naad open.

Plooi de buitenstof over de binnenstof. Breng een siersteek aan op enkele milimeters van de naad tussen de binnen- en buitenstof zodat alles netjes op zijn plaats blijft zitten.

dsc_0004

Leg de koker voor je met de buitenstof aan de buitenkant en de achterkant (met de verticale naad) naar boven. Leg je meter op de naad en meet 3,5 cm vanaf de onderkant naar boven. Zet een markering (X) . Neem het lange bandje met de twee stukken velcro erop genaaid. Markeer het midden. Speld het bandje zo op de koker vast dat de middenmarkering netjes bovenop de naad ligt (X) en de onderkant van het bandje boven de X markering ligt.

Meet vanaf de middenmarkering op het bandje 3,5 cm naar links en naar rechts. Stik vast in een rechthoek, waarvan de lange kanten 7 cm lang zijn. Volg hiervoor netjes het stiksel op het bandje. Let goed op dat je de binnenstof NIET mee vast stikt!

dsc_0006

8. Maak de bodem vast

Neem beide grondvlakken en markeer het midden van het rechte stuk (markering X).

Neem de onderste rand van de buitenstof van de koker. De naad duidt het midden aan. Neem het grondvlak in buitenstof. Speld markering X netjes vast op de naad van de binnenstof, met de goede kanten op elkaar. Vast stikken doen we op dezelfde manier als de paspel. Gebruik een ritsvoetje en volg netjes het stiksel van de paspel. Start op 1 cm van de hoek en stik tot op 1 cm van de andere hoek. Hecht af. Maak een knipje van +/- 45° vanuit de hoek. Zorg dat je niet te ver knipt! Speld de rest van het grondvlak vast op de koker en stik vast, waarbij je netjes het stiksel van de paspel volgt. Heb je moeite om het mooi te laten passen, dan je een markering aanbrengen in het midden van het afgeronde stuk van het grondvlak en een andere in het midden van de koker. Speld beide markeringen netjes op elkaar.

dsc_0009

Doe nu hetzelfde voor de binnenstof. Vergeet niet dat je een keergat nodig hebt! Het is het eenvoudigst om dat keergat te voorzien in het rechte stuk. Zorg dat je vanuit beide hoeken minstens 1 cm vast naait, ook al heb je dan een klein keergat.

dsc_0011

Stik vast zoals hierboven beschreven. Keer door het keergat. Naai het keergat dicht. Aanschouw je creatie!

dsc_0016dsc_0172dsc_0025dsc_0023dsc_0022dsc_0024Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s