Regenboog paasversiering

Ik ben een klein beetje off track geraakt en heb al veel te lang niks gepost. Ik beloof dat ik mijn leven ga beteren. Nu nog vertellen over de paasversiering die ik maakte, is misschien een beetje vijgen na Pasen (oh, hahaha), maar ik wil het toch tonen.

Ik ben namelijk nog nooit zo ongeorganiseerd geweest als de laatste weken. Het is gênant. Ik kan niet geloven dat het opeens al eind april is. De spulletjes die ik voor Bagoogoo naaide in januari liggen nog altijd stof te vangen totdat ik eens tijd vind om alles af te gooien in de winkel. Onze paasversiering werd dan ook op Goede Vrijdag in elkaar geknutseld. Onze kids hebben natuurlijk geen paasvakantie (en spring break is inmiddels al een week voorbij). Gelukkig valt het weekend op vrijdag en zaterdag hier, dus konden we alles af hebben tegen zondag, het échte Pasen.

Regenboog paaseieren

Jaren geleden maakte ik al eens plezante bollen met wol en een lijmmengsel, in de hoop er een leuke luster mee te maken. Achteraf vond ik het toch niet helemaal brandveilig en heb ik niks gedaan met mijn bollen. Ik vond de beschrijving jaren geleden online en heb de uitwerking nu lichtjes aangepast zodat ik een regenboog van paaseieren kon creëren. De vlinders en paashaas zijn eigen “creaties” (beschrijving onderaan).

1. Benodigdheden

bol wol (een klein bolletje was genoeg), in een lichte kleur

ballonnen (7 in dit geval)

witte, vloeibare kleuterlijm (te verkrijgen bij AVA)

warm water

bloem of zetmeel

vaseline

verf in alle kleuren van de regenboog (ik gebruikte een soort van plakkaatverf van IKEA)

een grote kom om de lijm in te mengen

kleine kommetjes om de kleuren te mengen (ik had er 5)

schort

een waslijn of iets dergelijks om de ballonnen aan te hangen

DSC_0048-bw

2. Zet alles klaar

De oorspronkelijke beschrijving was getiteld ‘the messiest, merriest and whirliest DIY balls‘ en dat is niet gelogen. Je zal vuil worden. Als je de eitjes binnenshuis maakt, kan je er best voor zorgen dat je een doek openlegt op de grond. Draag zeker een schort. Als je deuren moet open maken om tot aan een kraan te geraken, kan je best een kom met water naast je zetten om het ergste vuil van je handen te wassen voor je ze écht kan wassen. Het is altijd handig om een hulpje te hebben, maar alleen gaat het ook.

Het is het makkelijkst om de eitjes ergens aan te hangen, want ze moeten nog een tijdje drogen. Volgens de originele beschrijving 24u, bij mij in de zon waren ze enkele uren later al droog: de ballonnen waren zelfs al vanzelf gekrompen. Het is hier dan ook 38° nu.

Ik heb de ballonnen aan een waslijn gehangen, maar je kan ook de stang van het douchegordijn gebruiken, of een bezemsteel over de rugleuning van twee stoelen hangen. Wees creatief. Zorg er in elk geval voor dat de eitjes vrij kunnen bungelen en niet half tegen een muur hangen.

Blaas het gewenste aantal ballonnen op tot zo groot als je wil. hang ze met een touw of wat wol op aan de waslijn. Ik heb de ballonnen erg laag gehangen omdat ik had gehoopt dat de kids zouden willen helpen. Helaas blijken ze zich niet graag vuil te maken, waardoor ik het grootste deel van het werk alleen heb gedaan. Je kan er dus best voor zorgen dat de ballonnen op een goede hoogte hangen voor jou, om rugpijn te vermijden.

DSC_0038-bwDSC_0085-bw

Je bent nu klaar voor de volgende stap.

3. Maak het lijmmengsel

Doe 2 delen vloeibare kleuterlijm, 2 delen bloem of zetmeel en 1 deel warm water in een grote kom. Het water moet niet heet zijn, want je gaat er zometeen met je vingers door. Het mag ook niet koud zijn omdat de bloem anders te veel klontert. Ik heb dit allemaal op het zicht gedaan. Uiteindelijk moet je mengsel ongeveer dezelfde consistentie hebben als de kleuterlijm. Je wil in elk geval géén klonters. Volgens mij werkt dit ook zonder kleuterlijm, met alleen water en bloem, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

DSC_0055-bwDSC_0061-bwDSC_0077-bw

Dit noem ik de moederlijm. De moederlijm moet nu verdeeld worden over verschillende potjes zodat we de verf kunnen toevoegen. Ik heb in elk potje ruwweg even veel lijm gegoten, maar als je ene ballon twee keer zo groot is dan je andere, dan kan je ook best voor twee keer zoveel lijm zorgen voor die grote ballon. Begin met een klein kwakje verf en meng goed. Voeg verf toe totdat je de gewenste kleur krijgt.

DSC_0090-bwDSC_0094-bwDSC_0099-bwDSC_0107-bw

4. Get messy!

Nu gaan we ons vuil maken. Smeer alle ballonnen rijkelijk in met Vaseline zodat ze op het einde makkelijk los komen van de wol. Als er veel wind geweest is terwijl je de lijm maakte, moet je nu een kluwen ballonnen gaan ontwarren…

DSC_0081-bw.jpg

Neem de wol en haal hem door het lijmmengsel. Trek de wol tussen duim en wijsvinger door zodat overtollige lijm weg kan. Draai hierbij een beetje met je vingers zodat de lijm wel goed verdeeld wordt over de wol. Op het einde ga je die dikkere klodders verf goed zien, dus probeer dit ‘netjes’ te doen.

Draai de wol rond de ballon. Zorg ervoor dat de uiteinden netjes vast plakken aan andere stukjes wol. Begin met enkele verticale omwikkelingen en ga daarna horizontaal werken. Zo kan je alles een beetje fixeren. Daarna ga je random horizontaal en verticaal omwikkelen. Wanneer je vindt dat je ei er goed uitziet, zet je het uiteinde van de wol met wat lijm vast.

DSC_0150

DSC_0158-bw

Was nu je handen (gewoon het grootste deel van de lijm wegspoelen, is voldoende) en doe hetzelfde met de volgende ballon. Het is een goed idee om het lege potje lijm meteen onder (warm) water te zetten. Ga door tot het bittere eind.DSC_0162-bwDSC_0167-bw

5. Laat drogen

Laat de eitjes drogen gedurende 24u. Of minder, als je denkt dat alles stevig genoeg vast zit en voldoende droog is. Hoe meer lagen wol je boven elkaar hebt liggen, hoe langer het zal duren vooraleer alles droog is. Use your best judgment. Intussen kan je alles weer afwassen en vlinders en paashaas maken.

DSC_0186-bw

6. Bevrijd de eitjes en hang op

Als de ballonnen nog niet zelf gekrompen zijn, kan je ze nu kapot prikken met een naald of zelfs het kopje eraf knippen (waar de knoop zit). Trek de ballon tussen de opening door. Hou goed in de gaten dat je niets kapot trekt. Tussen de openingen zit nu nog wat opgedroogde lijm die aan de ballon vast plakte. Gebruik een klein voorwerp om dit los te prutsen. Ik gebruikte een friscostokje, maar een klein mesje of een schaar is misschien een betere optie (bij mij hangen de flakes namelijk nog vast aan de wol en die zouden eraf moeten). Wees wel voorzichtig!

Hang de eitjes op en geniet van het resultaat! Instant paasgevoel en instant lentegevoel!

DSC_0001.jpg

Vlinders en paashaas

Wil je ook graag verder decoreren met vlinders en een paashaas? Laat je eigen creativiteit los en bedenk nog andere paasfiguren om te maken.

1. Benodigdheden

papier: gekleurd, glitter, met een tekening, of maak zelf een tekening met stiften of verf (mijn papier komt van de Hema en werd in de valies mee ‘gesmokkeld’)

(plakkaat)verf

friscostokje

pipe cleaners (geen idee hoe dat in het Nederlands heet)

lijm

wasknijper

dubbelzijdige tape

2. Aan de slag!

Verf het friscostokje. Laat drogen.

Plooi het papier voor de vleugels dubbel (goede kant naar binnen). Leg het papier zo voor je dat de vouw links ligt. Leg het friscostokje verticaal bovenop de vouw, zodat iets meer dan de helft van het friscostokje op het papier ligt en het andere deel op de tafel. Teken het friscostokje over. Dit stuk zal straks achter het stokje geplakt worden. Bovendien weet je nu perfect hoe groot het stokje is en dus hoe groot je de vleugels moet tekenen.

Knip de vleugels uit. Knip hierbij door de twee stukken papier tegelijk. Knip daarna over de vouwlijn zodat je twee vleugels krijgt, met nog een extra stukje om achter het stokje te plakken.

Versier de vleugels met stift, of met verf of knip bolletjes of andere vormen uit ander papier en plak het op.

Wanneer het friscostokje droog is, kan je de vleugels er onder lijmen. Ik gebruikte vloeibare kleuterlijm. Als je dat leuk vindt, kan je eerst nog een gezichtje tekenen op het stokje, of het op een andere manier verder versieren.

Plooi de pipe cleaners in twee en draai de uiteinden rond een dun potlood of het achtereinde van een verfborsteltje. Doe wat lijm op de achterkant van het friscostokje en plak de ‘voelsprieten’ eraan vast. De pipe cleaner heeft wat aanmoediging nodig om te blijven plakken: zet even vast met een wasknijper en laat drogen.

Bevestig dubbelzijdige tape aan de achterkant van het friscostokje en hang op. Je kan ook een stuk touw of wol rond het friscostokje binden en de vlinders met touw ophangen.

3. Variaties

Teken een konijn op een (versierd) blad papier en knip uit. Zoek eventueel een leuke afbeelding op Google en teken na. Hang op met (dubbelzijdige) plakband.

Teken een bloemblaadje op een (groen) blad papier en knip uit. Perforeer onderaan. Neem een (groene) pipe cleaner en hang het blaadje eraan. Teken een bloem op een blad papier en knip uit. Lijm pipe cleaner vast aan de achterkant van de bloem.

Neem een blad (groen) papier en knip ene strook van ongeveer 5 cm hoog. Vouw verschillende keren dubbel in de lengte. Knip ‘grassprieten’ (knip door alle lagen tegelijk). Vouw open en zet je paashaas of je bloem in het gras.

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.


Een reactie op “Regenboog paasversiering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s