Koningsdag en wij doen mee – of hoe een (spot)goedkope baljurk opsmukken

Ik heb al geleerd dat je in het buitenland alleen maar Vlamingentegen komt als je er geen wil zien. Toen we rond Kerst de Grand Mosque in Abu Dhabi gingen bezoeken, liepen er naast ons echt heel obnoxious Antwerpenaren. We hielden ons gedeisd en spraken amper nog tegen elkaar om toch maar niet ontmaskerd te worden als landgenoten.

Hier in Saudi Arabië zou ik het echter wel leuk vinden om wat te bond’en met andere Vlamingen. Belgen zijn er wél, maar voornamelijk Franstaligen, en dat praat toch niet zo makkelijk. Daarom vinden wij op onze buitenlandse avonturen altijd aansluiting bij de Nederlanders. Zij vinden ons wel grappig klinken en wij vinden hen zo heerlijk eerlijk dus dat loopt wel vlot.

Spotgoedkope bakjurk opsmukken
Wim-Lex op de verjaardagstaart!

Af en toe zie ik de wenkbrauwen omhoog gaan

wanneer ik het heb over de microgolf (dat ding zou zogenaamd magnetron moeten heten), over de dampkap (afzuigkap – puh-lease) of over was opplooien (vouwen zogezegd). Vandaag speelt mijn vriendschap met onze noorderburen in mijn voordeel, want er wordt een groot galabal georganiseerd in de Nederlandse ambassade ter ere van de verjaardag van Zijne Majesteit De Koning. Voor wie het zich afvraagt: Willem-Alexander, Wim-Lex voor de vrienden, wordt 50.

Spotgoedkope baljurk opsmukken
Feestdis klaar voor de gasten!

Enkele weken geleden ging ik met twee vriendinnen de plaatselijke Princess Souq onveilig maken. Volgens de overlevering zou je in deze souq de afdankertjes van de koninklijke familie kunnen vinden. Geen idee of dat ook echt zo is, maar het verhaal klinkt in elk geval geweldig. De jurken die we er vinden zijn nòg geweldiger!

In de souq, recent vernieuwd en dus vrij modern en kraaknet,

zijn verschillende winkeltjes waar rijen en rijen avondjurken hangen. De enige manier om te weten waar het ene winkeltje stopt en het volgende begint is als er géén gang is tussen de verschillende kledingrekken. Als er wél een gang is, moet je je er tussendoor wurmen om te kunnen kijken wat er hangt. Sommige jurken zijn duidelijk gedragen en hebben soms wel erg vreemde vlekken op wel erg vreemde plaatsen. We spreken af dat we ons daar geen vragen over gaan stellen.

Andere jurken zien er nog gloednieuw uit. Daar hangt vaak zelfs nog een kaartje aan. Haute couture zal het in dat geval wel niet zijn. Wat alle jurken echter gemeen hebben, is dat je er niet naast kan kijken. Er hangen parels op, pailletten, veren. Soms zelfs al die dingen tegelijk! De ene jurk is prachtig, de volgende spuuglelijk. We lachen wat af met al die vreemde creaties.

IMG_2513
Rijen jurken in de princess souq

IMG_2514

Bijkomende moeilijkheid:

je kan nergens passen en van elke jurk is er maar één. Uiteindelijk, op de valreep, lukt het me toch om een baljurk te vinden. Twéé zelfs! De ene een zwierige donkerpaarse jurk, de andere een redelijk rechte, strapless zwarte jurk. Ik betaal voor elke jurk 5 euro. Het zijn de simpelste modellen die in de hele souq te vinden zijn. Maar dat betekent niet dat ik met een simpele jurk naar het bal ga!

(Ik had er helemaal niet aan gedacht om hier een blog post aan te wijden dus de voor-foto’s zien er niet geweldig uit. Die waren gewoon bedoeld om aan mijn vriendinnen het resultaat te tonen.)

Na de souq ga ik dus ook even kijken in de lokale naaiwinkel.

Voor één keer komt het van pas dat ze daar nogal over the top spullen te koop aanbieden. Ik hou het echter nog bescheiden en ik koop een snoer paarse “diamantjes” die ik langs de neklijn van de paarse jurk kan naaien. Voor de strapless jurk neem ik zwart lint om straps mee te maken. Daarna waag ik me ook nog aan een snoer witte “diamantjes”. Die kan ik op het zwarte lint naaien voor een extra glamourous look. Om te vermijden dat ik er té glamourous ga uitzien, naai ik beide borstpanden aan elkaar vast zodat mijn – ahem – balkon er niet uit valt.

DSC_0004kleinDSC_0007kleinDSC_0009kleinDSC_0011klein

In de aanloop naar het feest laat ik een manicure en pedicure uitvoeren en ik test enkele kapsels uit. Op de dag zelf laat ik me professioneel opmaken. (Nadat ik er vast van overtuigd ben dat de visagiste een Amerikaanse is, vertelt ze me opeens dat ze Belgische is. Franstalig natuurlijk.) Ik laat mijn haren netjes opsteken. En ik neem een moeilijke beslissing: welke jurk ga ik niet dragen? (De paarse) Van het diamanten snoer heb ik nog wat overschot, dat draai ik rond mijn pols en knoop ik aan elkaar vast met wat garen.

Uiteindelijk zie ik er, vind ik persoonlijk, stralend uit.

Een jurk van 5 euro, opgesmukt met lintjes en “diamantjes”, nieuwe sandaaltjes, professioneel opgemaakt en met het haar netjes opgestoken. De jurk kostte maar een fractie van het totaalplaatje. Maar dat weten alleen de vriendinnen die mee gingen naar de souq.

IMG_2635klei
Tadaa – klaar om naar het bal te vertrekken!

Wil je zelf ook een basic jurk opsmukken?

Allereerst: neem je tijd. Bekijk de jurk en zoek naar mogelijkheden.

Wanneer je naar de winkel gaat, neem dan je jurk mee. Zo kan je makkelijk de kleur testen. Neem ook in de winkel de tijd om de verschillende mogelijkheden af te wegen en echt het vollédige aanbod te bekijken. Voor ik naar de naaiwinkel vertrok, had ik niet verwacht dat ik met diamanten snoeren thuis zou komen: ik wilde opzichtige parels op de rok naaien!

Pareltjes/pailletjes/etc. kunnen op de straps, of vaak ook rond je middel. Als er een elastiek rond je middel loopt (zoals bij mijn paarse jurk) moet je er rekening mee houden dat die nog moet kunnen rekken. Mijn snoer diamantjes zou hier dus niet gewerkt hebben. Je kan ook losse parels kopen en her en der op de rok naaien. Kan je de parels eventueel ook aan een halssnoer dragen? Dan zijn je juwelen meteen mooi geaccordeerd met je jurk.

Kan je de jurk opvrolijken met behulp van een broche? Een stijlvolle bloem bijvoorbeeld doet het vaak goed. Ga je voor een opvallende kleur of blijf je in dezelfde tint? Neem geen zware broche als je een lichte stof hebt, want die trekt de stof kapot.

Een lint kan ook vaak iets extra brengen. Je kan kiezen voor een lint in dezelfde tint of in een contrasterende kleur. Vervang de straps door iets leukers (en gedurfd lint bijvoorbeeld), of maak een mooie boord met lint onderaan je rok en/of je mouw.

The sky is the limit!

Spotgoedkope baljurk opsmukken
Meneer en medam

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier. En zet jouw upcycling project op instagram met #oranjekamer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s