Pasen

Ik ben ziek geweest. Vier dagen mijn bed niet uit gekomen. Paasvakantie (hier maar één week) zo weg! Er was maar één ding wat ik nog moest doen om mijn blog post over paasversiering online te krijgen voor Pasen: foto’s uitzoeken en erbij plakken. Het kwam er niet van en daarom dus nu, een week nà Pasen mijn verhaal over paasversiering.

Paaseitjes

Spring is in the air! 

Nu is dat bij ons natuurlijk al lang zo (mijn man en ik gingen vorige week naar de match België-Saudi Arabia kijken op groot scherm en om 21u was het nóg 32 graden). Intussen heeft de zon zich gelukkig ook in België even laten zien dus de paassfeer zit er toch wel écht in nu. Bij mij begint het dan altijd te kriebelen om het huis te versieren.

Nestje met paaseitjes

Ik vind Pasen een superleuk feest. Het is het begin van de lente. De narcissen staan in bloei in vrolijke kleurtjes. De magnoliaknoppen gaan open. De forsythia staat geel te stralen. Families komen samen om te eten en te babbelen. En er wordt naar chocolade eieren gezocht door groot en klein. Gezellig!

Kant-en-klare paasversiering kopen is natuurlijk wat moeilijk hier.

Niet alleen is Pasen zo een klein beetje verboden, het is sowieso moeilijk om tijdig spullen in te voeren uit Europa (of elders). Sommige moedige winkeliers proberen wel chocolade eieren in te slaan. Chocolade in eivorm. Daar is tenslotte niks mis mee.

Nu kennen die winkeliers zelf natuurlijk niks van Pasen. Twee jaar geleden vonden we dus tegen alle verwachtingen in wel wat snoep wat – met wat verbeelding – voor een paasei kon doorgaan.  Voor de rest vulde ik aan met mini Snickers en Mars, want chocolade is chocolade en wie moeilijk doet, krijgt niks.

Paaseitjes zoeken

Vorig jaar was ik in februari nog naar België geweest. Daar had ik mijn voorraad paaseieren ingeslagen. Gelukkig maar, want de paaseieren in Riyadh werden pas geleverd… na Pasen. Vóór Pasen geen chocolade te vinden. Nà Pasen lagen alle rekken opeens vol met chocolade eieren. Alle expats diep teleur gesteld.

Ook dit jaar heb ik geluk.

Mijn schoonmoeder kwam onlangs op bezoek en zij bracht paaseieren mee. Intussen probeer ik in de keuken geregeld de airco op te zetten (die staat daar doorgaans niet aan), om de paaseieren die daar in de kast verstopt liggen ‘vers’ te houden. Maar hey – chocolade is chocolade en wie moeilijk doet, krijgt niks.

Paaseitjes zoeken2

Terug naar de paasversiering.

Ik moest onlangs in Dubai en Abu Dhabi zijn. Wat een straf! 😉 Ik had op voorhand een lijstje gemaakt met knutselspulletjes die ik dacht nodig te hebben om iets leuks te maken voor Pasen. Het kunnen niet elk jaar regenboog eieren en konijnen zijn. Ik zal je het verhaal besparen van de zoektocht naar de knutselwinkels. Niet gewoon.

In elk geval – ik kwam thuis met een hoop knutsel- en versiergerief en hier is het resultaat: een leuke krans voor de voordeur, een nestje en een paasboom op de tafel, en een slinger in de woonkamer.

De Buit:

Knutselgerief

Zelf maken? Lees verder!

Paaskrans

Benodigdheden

Krans – ik kocht er eentje van druivelaartakken. Je kan waarschijnlijk ook beginnen met zo’n oasis of piepschuimen krans. Mijn krans heeft een diameter van 16 cm. Idealiter neem je een grotere, maar dan heb je ook meer nodig van het andere materiaal. Zoals gezegd: knutselbenodigdheden zijn moeilijk te vinden, dus ik moet het doen met wat er is.

Kunstmos. Dit heb je nodig om het materiaal van je krans te verbergen. Ik vond dit niet, dus ik gebruikte als alternatief een groen materiaal dat ik vond bij de benodigdheden voor architectuur modellen. Tussen de mini boompjes en struikjes. Ik neem aan dat het door architecten gebruikt wordt om grasvelden te maken in een maquette.

Gekleurde eitjes

Valse bloemen en takken

Hot glue gun

Lint

1. Bekleed de krans

Ik knipte mijn macquettegras in lange rechthoeken en begon die rond de krans te draaien. Om de rechthoeken allemaal min of meer dezelfde afmeting te geven, gebruikte ik een kartonnetje uit de kast. Daarna plooide ik die rechthoek dubbel en knipte hem half zo breed. Het moet niet altijd heel precies zijn om juist te zijn.

Als je kunstmos hebt, kan je dat rechtstreeks op de krans beginnen plakken. Gebruik je hot glue gun om alles vast te plakken.

Stap1 krans bekleden

Het tussentijdse resultaat:Stap1 resultaat bekleden krans

2. Versier de krans

Gebruik alle versiering die je hebt en plak tussentijds vast met hot glue of maak vast met ijzerdraad.

Ikzelf heb een valse hoptak gebruikt, enkele valse bloemen, valse druifjes en natuurlijk… paaseieren.

Bind bovenaan een lintje rond de krans zodat je hem kan ophangen. Klaar!

Achteraf gezien, vind ik dat de paaseieren niet echt goed uitkomen en wat overschaduwd worden door de bloemen en bladeren. Maar al bij al ben ik wel erg tevreden met mijn krans!

Hier hangt ze aan de voordeur te blinken:

Versierde paaskrans

Paasboom

Niks zo plezant als een paasboom versieren. Zelfs leuker dan de kerstboom. In België kan je prachtige krulwilgentakken kopen, maar daar kan ik hier niet aan geraken. Ik stelde me dus tevreden met enkele dode takken, valse forsythia takken, en veel versiering!

Versierde paasboom

Benodigdheden

Valse bloesemtakken – in mijn geval forsythia

Dode takken. Ik knipte eerst een tak uit de haag, maar die blaadjes lieten al snel hun kopjes hangen.

Gekleurde eitjes

Gekleurde veertjes

Eventueel geel crêpe papier of tissue paper

Hot glue gun

Vaas voor de takken

Boom versieren

Hang de eitjes aan de takken, plak tussendoor met je glue gun ook nog een veertje ertussen. Ik legde de veertjes ook vast onder het touwtje van elk eitje dat ik aan een tak hing.

Als je je takken meer het uitzicht van een bloesemtak wil geven, dan kan je er met crêpe papier of tissue paper wat “bloemen” op plakken. Knip vierkantjes in verschillende groottes uit het papier (ik wou die forsythia nabootsen en ging dus voor geel). Zet je (linker)wijsvinger in het midden van het vierkantje en frommel het papiertje daar samen tussen duim en wijvinger van je andere hand. Plak vast met je hot glue gun.

Tadaa!

Een close-uppeke van de veertjes en “bloem’ aan de tak:

Close-up paasversiering

Bloemen maken (1)

De mooiste bloemen zijn, wat mij betreft, tulpen. En met Pasen moeten die geel zijn. Je hoort me al aankomen: tulpen kan ik hier niet vinden. En mocht ik ze kunnen vinden, dan zou ik er een fortuin voor moeten neertellen en zouden ze na anderhalve dag al verwelkt zijn. Zelf in elkaar knutselen dus!

Papieren tulpjes

Benodigdheden

Geel en groen crêpe papier (of tissue paper of zelfs servetten)

Krant

Lijmstift

En hoe je die bloemen dan maakt, kan je hieronder zien. Ik kan het niet beter uitleggen dan zij het toont. Tip: klik rechts onderaan op het tandwiel en pas de snelheid aan waarmee het filmpje wordt afgespeeld. Voor wie net zo ongeduldig is als ik. 😉

 

Bloemen maken (2)

Ik woon in een huurhuis. Ik kan niet zomaar in de muur boren om wat paasslingers op te hangen. Ik gebruik daarvoor dus duct tape. Werkt prima, al heb ik hier en daar al wel wat verf van de muur gehaald daarmee.

Ik heb intussen al beige duct tape gevonden, die wat minder opvalt op mijn beige muren. Om die lelijke plakband te verstoppen, kocht in in Abu Dhabi papieren bloemen om zelf te maken. Ik wist niet wat te verwachten.

De bloemen blijken werkelijk prachtig! Bovendien blijkt dat ik die voorgeknipte stukken tissue paper gewoon zelf kan maken.

Papieren bloemen om duct tape te verdoezelen

Benodigdheden

Tissue paper in kleur naar keuze

IJzerdraad (misschien zelfs gewoon een stukje koord of wol)

Eventueel een schaar

Bloemen maken

Knip 7 rechthoeken van 24 x 19.5 cm.

Leg ze alle 7 netjes op elkaar.

Zet streepjes op 1.5 cm van elkaar langs de lange rand.

Plooi in accordeon langs de streepjes.

Bind in het midden een ijzerdraadje rond je accordeon zodat alles netjes samen blijft.

IMG_7055-edit2

Nu kan je kiezen: voor een mooie pioen hou je alles zoals het is (zoals de groene bloem hierboven, naast de slinger). Voor een prachtige gerbera, knip je de accordeon bovenaan in een rondje af. Voor een anjer (zoals de roze bloem hierboven, aan het andere einde van de slinger), knip je de accordeon in een hoek af.

Zelf papieren bloemen maken

Pel laagje per laagje uit je accordeon en schik de blaadjes tot je een mooie bloem hebt. Gebruik de ijzerdraad om ze ergens aan te bevestigen.

Klaar!

Vrolijk Pasen!

Happy Easter

The devil is in the details, maar true bliss ook wel eigenlijk. Deze lieve konijntjes zijn toch stiekem mijn lievelingetjes:

Close-up pluchen konijnClose-up glitterkonijnKonijnen en nestje paasversiering

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s