We zetten de juffen in de bloemen

“Hoe? Is het schooljaar al voorbij?! We zijn net terug van kerstvakantie!” Dat is zo ongeveer wat er de voorbije weken elke dag door mijn hoofd spookte. Ik heb geen ide waar de tijd gebleven is of wat ik ermee gedaan heb. Maar ik kan het niet ontkennen: het is vandaag al de laatste schooldag.

En de laatste schooldag is niet zomaar de laatste schooldag.

Het is ook de laatste dag van Ramadan, dus zowat het hele land loopt reikhalzend (en puffend en sommigen ook met serieuze wallen onder ogen) uit te kijken naar vandaag. En nog meer naar morgen. Wij ook, want morgenvroeg om 4 uur stappen we op het vliegtuig naar België. En vele expats met ons (gelukkig niet allemaal naar België). Sommigen zullen terugkomen na de vakantie, anderen niet. Het einde van het schooljaar is elk jaar ook een moment van afscheid. Maar wij komen terug. Dat is zeker.

“Ik krijg ook niks als ik mijn werk goed doe,”

antwoordde mijn moeder altijd wanneer ik haar vroeg waarom we geen cadeau gaven aan de juf aan het einde van het schooljaar. Ze heeft daar wel een punt. Het is de taak van de juffen om onze kids iets te leren en hen te begeleiden in hun groei. Maar makkelijk is dat niet altijd. Vermoeiend, dat wel. En dankbaar zijn we wel. It takes a village to raise a child. Ik had dat vroeger niet door maar het is helemaal waar.

Daarom geef ik wel elk jaar een cadeau aan de juffen,

maar niet noodzakelijk iets wat veel waarde heeft. Vorig jaar kwam ik net terug van een heel korte trip naar België en kon ik dus trakteren op Belgische chocolade. En een bedankkaartje.

Dit jaar wordt het een kleine geurkaars van Voluspa (niet de mooiste, maar wel de héérlijkste geur) en een zelf gemaakte bedankkaart. Na een korte wandeling door mijn DIY-board op Pinterest kozen Stan en ik voor een pop-up kaart met een bos bloemen. Ik geloofde toen nog dat de kids het grootste deel wel zelf konden doen.

DSC_0247 copy

In het filmpje ziet het er super eenvoudig uit,

maar schijn bedriegt. Ik leg hieronder uit hoe je het goed doet. Nadat we acht (ACHT!) kaarten hadden gemaakt, begonnen we het wel min of meer onder de knie te krijgen.

Naast de kinderen zette ik ook de Cricut opnieuw aan het werk om de kaarten wat te beautifyen. Ik ben deze afgelopen maand dan wel een handlettering challenge aangegaan (zie instagram), maar ik ben er toch nog niet zo bedreven in dat ik effekes een bedankkaart voor de juffen onder handen durf te nemen. Bovendien was het ook een goeie manier om van wat papierresten af te geraken.

Zelf pop-up kaarten maken?

Zoals gezegd, komt het idee van de pop-up kaart van deze post op Pinterest (begint op 1:30). Ik vond het nogal lastig om bij elke stap weer dat filmpje op pauze te moeten zetten. Daarom vind je hieronder een fotostappenplan.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Het resultaat van de video

Benodigdheden

Vierkant origamipapier. Ik had er toevallig ooit eens van een vriendin gekregen en nooit iets mee gedaan. Je kan ook vierkanten uit gewoon papier knippen, maar het is wel handig als het papier niet te dik is. Volgens het filmpje gebruik je papier van 6 x 6 inch (ongeveer 15 cm), maar het mijne was 12 x 12 cm en dat werkte ook prima. Je hebt 7 velletjes nodig. Ik koos voor 7 verschillende kleuren, in het filmpje gebruikt ze 7 keer hetzelfde papier. Aan jou de keuze.

Lijmstift en schaar

Kleuterlijm en penseel (voor de Cricut letters en als je glitter wil gebruiken)

Glitter (als je daarvoor kiest)

Stift en/of ander materiaal om de bloemen en eventueel de kaart op te smukken

Zwaarder papier voor de buitenkant van de kaart (eventueel ook voor de letters). De mijne was (open gevouwen) 7 x 12 inch (ongeveer 18 x 30 cm).

1. Vouw de bloemen

Simpel. De kinderen konden dit zelf. Leg het vierkant voor je. Plooi de onderste helft over de bovenste helft.

Pop-up boeket - deoranjekamer.mePop-up boeket - deoranjekamer.me

Plooi daarna de rechter helft over de linker. Je hebt nu een vierkant dat vier keer kleiner is dan je oorspronkelijke blaadje papier.

Vouw nu het bovenste papiertje terug zoals op de foto en doe daarna hetzelfde met het onderste. Let erop dat je plooit vanuit het centrum van je blaadje. Dit vonden de kids een beetje tricky, maar het lukte wel.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

Pop-up boeket - deoranjekamer.mePop-up boeket - deoranjekamer.me

Je hebt nu een smal driehoekje. Tijd voor de volgende stap.

2. Knip je bloemblaadje in vorm

Niet zo simpel als het lijkt. Wat we leerden uit acht kaarten is dat elke bloem best in dezelfde vorm en grootte geknipt wordt en ook best symmetrisch. Dat klinkt superlogisch maar ik had er toch niet meteen aan gedacht.

Om symmetrisch te knippen, kan je best je driehoekje nog eens in twee vouwen. Daarna nog een beetje bijknippen tot het er mooi genoeg uitziet. Dit wordt je mal. Deze stap heb ik zelf gedaan want dat konden de kids niet.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

 

Herhaal stap 1 en 2 en gebruik telkens dezelfde mal om je bloemblaadje te knippen. Wanneer je 7 bloemen hebt, ben je klaar voor de volgende stap.

3. Kleur je bloem

Vouw de bloemen open. Teken een cirkel in het hart van elke bloem en kleur die in. Je kan ook verven of stempelen. Ik gebruikte een viltstift en glitterstiften. De kinderen gebruikten gewone kinderstiften en glitter (zie stap 5).

Pop-up boeket - deoranjekamer.mePop-up boeket - deoranjekamer.me

Pop-up boeket - deoranjekamer.mePop-up boeket - deoranjekamer.me

4. Knip één bloemblaadje uit en plak dicht

Knip één van de bloemblaadjes ertussenuit. De kids knipten tot bijna in het hart van de bloem en ik trimde bij. Ging prima.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

Doe lijm(stift) op het bloemblaadje ernaast en plak twee blaadjes over elkaar zodat je een bloem krijgt. Kleur je hartje eventueel een beetje bij als de cirkel niet netjes aansluit. Pop-up boeket - deoranjekamer.me

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

5. Glitter (als je dat wil)

Als je dat leuk vindt, kan je (zoals in het filmpje) rond het hartje een laagje glitter aanbrengen. Ik heb er een hekel aan, maar de kids vinden het helaas geweldig. Ik legde een plastic tafeldoek open om de glitter op te vangen, maar natuurlijk gaan we nog weken en maanden glitter op de tafel en op de grond vinden. *roloog*

Doe wat kleuterlijm op een schoteltje of op een blaadje kladpapier. Smeer met je penseel wat lijm rond het bloemenhart en strooi er daarna glitter op. Hou de bloem ondersteboven om het teveel aan glitter eruit te laten vallen. Laat drogen. De kids deden dit zelf.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

6. Maak het boeket

Vouw de 7 bloemen weer dubbel en leg ze voor je. Hou je lijmstift bij de hand en plak de bloemen op elkaar zoals hieronder aangegeven. Zorg dat je altijd alleen maar lijm aanbrengt op het bovenste deel van het bloemblaadje (zie stap 6.3). Je moet er even je hoofd bij houden maar echt moelijk is het niet. Dit deed ik weer zelf. Als je hierna niet meteen doorgaat met stap 7 en 8, kan je best je boeket open leggen zodat de lijm kan drogen zonder dat je boeket helemaal dicht geplakt zit.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.1 Leg de zeven bloemen voor je neer
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.2 Breng lijm(stift) aan op het rechter bloemblaadje (waar het cijfer 1 staat)
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.3 Breng de lijm(stift) altijd alleen aan op het bovenste deel van het bloemblaadje!
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.4 Plak de tweede bloem (roze) op de eerste (groen) zoals in de foto. Breng nu lijm(stift) aan op het linker bloemblaadje van de eerste bloem (waar het cijfer 2 staat)
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.5 Plak de derde bloem (blauw) op de eerste (groen). Breng nu lijm(stift) aan op de bovenste drie bloemblaadjes (waar het cijfer 3 staat).
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.6 Plak de vierde bloem (licht groen) met alle drie de bloemblaadjes op de lijm van bloemen 1, 2 en 3. Breng nu lijm aan op de twee bloemblaadjes waar het cijfer 4 staat.
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.7 Plak de nieuwe bloem (geel) met de twee linker bloemblaadjes bovenop de lijm. Breng nu lijm(stift) aan op de blaadjes waar het cijfer 5 staat.
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.8 Plak de nieuwe bloem (licht blauw) met de twee rechter bloemblaadjes bovenop de lijm. Breng weer lijm(stift) aan waar het cijfer 6 staat (bovenste drie bloemblaadjes).
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
6.9 Plak de laatste bloem (licht geel) met de drie bloemblaadjes bovenop de lijm.

7. Maak de kaart klaar

Ik liet de kids een mooi papiertje uitkiezen en knipte daaruit een rechthoek van 7 bij 12 inch (ongeveer 18 x 30 cm). Mijn snijmat is in inch en het papier is Amerikaans en meet 12 x 12 inch, vandaar.

De kaart klaarmaken, betekent dus op maat knippen en dubbel plooien. Hop.

Als je wil, kan je de kaart nog verder versieren voor je het boeket erin plakt. Zeker als je met stift of verf aan de slag wil, moet je dat doen vooraleer je dat bobbelige boeket onder je ondergrond plakt. Ik heb met de Cricut ‘thank you’ uit restjes papier geknipt en daarna met kleuterlijm op de voorkant van de kaart geplakt. Breng de lijm voorzichtig met een penseel aan op de achterkant van de letters en plak ze waar je ze hebben wil. Gebruik niet te veel lijm. Een klein beetje is al genoeg.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Restverwerking met de Cricut. De kinderen “helpen” graag mee door op de knopjes te drukken.
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Klaar om uit te halen en te plakken.

Je kan natuurlijk ook gaan handletteren of wat je maar wil. Als je een viltstift gebruikt, kijk dan na of je stift niet doordrukt.

8. Plak het boeket in de kaart

Ook heel simpel. Plooi de kaart open. Leg het boeket in de plooi. Doe wat lijm(stift) op het verste bloemblaadje en druk de kaart erop.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Breng lijm aan op het bovenste deel van het verste bloemblaadje, waar het cijfer 7 staat.

Doe hetzelfde aan de andere kant. Laat de kaart een beetje open staan zodat alle lijm kan drogen.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Breng lijm aan op het bovenste deel van het verste bloemblaadje, waar het cijfer 8 staat.

Klaar! Post je creaties op instagram met #deoranjekamer.

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Klaar!

Pop-up boeket - deoranjekamer.me

Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Origamipapier met autootjes erop had ik ook nog liggen 🙂
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Creatieve dochter van 4
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Die van 6 was creatief met glitter
Pop-up boeket - deoranjekamer.me
Toen hadden we er nog twee te gaan

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.

 

 


3 reacties op ‘We zetten de juffen in de bloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s