Jeans inkorten mét behoud van de naad

De perfecte jeans is als het perfecte lief. Eens je hem gevonden hebt, laat je hem niet meer los. Ik kan het weten. 20 jaar later wonen we in Riyadh met drie kinderen.

Al kan je bij de eerste ontmoeting wel eens iets opvallen wat toch niet helemààl perfect is. Zijn haar is te lang. Hij draagt lelijke schoenen. Of te wijde T-shirts. Geen erg, denk je, dat kan ik nog veranderen. Als de basis maar goed zit.

Zo gaat dat ook met die jeans.

Je kont ziet er geweldig uit. Je buik puilt niet over de broeksband. Ze plakt niet aan je benen, of net wel. Het is maar wat je verkiest. Maar als je heel eerlijk bent, is ze eigenlijk toch wel enkele centimeters te lang. Geen erg, dat kan je nog veranderen! Mét behoud van die mooie naad, zodat je er niet uitziet als trailer park Freddy.

5 jeans aan de wasdraad
Photo credit Ricardo Gomez Angel – Unsplash

Hoe gaat dat dan? Zet je schrap. Of ook niet, want dit is gemakkelijk!

Zelf je jeans inkorten

Ik probeerde dit voor het eerst toen we terug naar België verhuisden na Californië, ergens in 2010. Ik had een jaar zonder naaimachine geleefd en keek ernaar uit om er weer in te vliegen! Ik heb sindsdien wel een tiental broeken korter gemaakt op deze manier. Naar de uitverkoop gaan is dubbel zo leuk geworden!

Afgewerkte jeans

1. Speld af

Doe je jeans aan, en de schoenen die je er het vaakst onder denkt aan te doen. Zijn het die hoge stiletto’s of eerder die platte sneakers? Vraag aan iemand om de broek om te spelden op de juiste lengte. Je kan dat ook zelf doen, zeker met jeans is dat niet zo moeilijk. Eén broekspijp afspelden is genoeg.

2. Meet uit

Meet op verschillende punten uit hoeveel centimeters er af moeten. Tenzij je compagnon echt supernauwkeurig is, zit er waarschijnlijk een verschil tussen de verschillende plaatsen waar er werd afgespeld. Ik neem dan meestal het gemiddelde, maar hecht tegelijkertijd meer waarde aan het punt achteraan in het midden van de broekspijp.

Speld af en check of het écht allemaal klopt. Doe dit vóór je naar de volgende stap gaat. Serieus, je gaat het je beklagen anders.

Netjes afmeten

3. Knip en stik

Meet vanaf het mooie stiksel van je jeans 1,5 cm naar boven. Straks kan je dan op 0,5 cm van het stiksel naaien en heb je nog 1 cm naadwaarde. Met 0,5 cm naadwaarde (1 cm in totaal dus) kom je ook toe als je dat durft. Van daaruit meet je af hoeveel er van je broek af moet, b.v. 4 cm, min de naadwaarde die je wil (b.v. 3 cm als je 1 cm naadwaarde wil). Knip dit stuk uit je broek.

Op beide lijntjes afknippen
Op beide lijntjes afknippen

Nu heb je dus het mooie stiksel van je jeans afgesneden (plus 1,5 cm). Leg beide stukken met de goede kanten op elkaar en stik op 0,5 cm van het mooie stiksel. Zigzag af of gebruik je overlock. Let goed op want de naad aan de binnenkant van je been ziet er anders uit dan aan de buitenkant. Zorg ervoor dat ze netjes aansluiten.

Leg de goede kanten op elkaar en naaien maar!
Leg de goede kanten op elkaar en naaien maar!

Het is makkelijker om een koker langs de binnenkant te naaien dan langs de buitenkant. Zo dus:

Het is makkelijker om een koker langs de binnenkant te naaien dan langs de buitenkant

Plat strijken en klaar!

Klaar!
Klaar! Deze naaide ik afgelopen zomer (solden!) in België op de naaimachine die ik van mijn lieve zus mocht lenen. Toen ik weer thuis kwam, ben ik er snel nog eens over gegaan met de overlock.
Klaar om aan te trekken - niemand die ziet dat je deze broek korter hebt gemaakt.
Klaar om aan te trekken – niemand die ziet dat je deze broek korter hebt gemaakt.

Versnelde versie met de overlock

Meet vanaf het punt waar je veilig je naad kan maken (A, moet niet meer dan een halve cm zijn), boven de bestaande jeansnaad. Meet vanaf punt A af hoeveel cm er van je broek af moeten (B, b.v. 4 cm verder). Leg punt A en B op elkaar. Speld af. Overlock en klaar!

Versneld werken met de overlock
Versneld werken met de overlock. Leg punt A tegen punt B en speld af.
Versneld werken met de overlock. Netjes afspelden.
Netjes afspelden.
Klaar!
Overlocken en klaar!
Klaar!
Twee soldekes die de kast in kunnen.

Veel plezier! Post je creaties op instagram met #deoranjekamer.

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s