Zakje voor de e-reader/tablet (met knoop)

Ik schrik recht op de zetel. Ik ben in slaap gevallen. Hoe kon ik in slaap vallen? Hoe laat is het? Veel te laat! Waarom heeft de taxichauffeur niet aangebeld? Is die er uberhaupt wel? De koffers moeten in de auto. De kids uit bed gehaald.

Even hectisch.

We zitten met z’n vijven in de taxi op weg naar de luchthaven. Een kwartier later dan gepland. Opgejaagder dan gepland. En dan besef ik: mijn e-reader ligt nog op te laden in de keuken.

Ik zei ooit tegen de moeder van een vriendje

van Stan: als je mij op de compound ziet, zit ik ofwel een boek te lezen ofwel met vriendinnen te kletsen. Dat was ook gewoon waar. Toen waren de kids nog een beetje kleiner dus moest ik hen meenemen naar het park, waar zij vrolijk konden spelen. En waar ik met vriendinnen begon te babbelen. Of een boek las. Of ik bracht hen naar balletles / voetbaltraining / … En daar las ik een boek. Sommige van de andere ouders waren duidelijk geen boekenlezers. Want die wilden dan een beetje babbelen. Terwijl ik een boek wilde lezen. Heel vervelend.

Zonder e-reader een lange vlucht op

voelde toch een heel klein beetje vreemd. En ontheemd. Zodra we geland waren, en een kort middagdutje gedaan, ging ik dus een nieuwe e-reader bestellen. Want een hele vakantie zonder e-reader. Dat kon echt niet!

Dit zou dan de back-up e-reader worden. Misschien kon ik hem na de vakantie wel gewoon in mijn koffer laten zitten. Just in case.

Ideaal om nog snel te naaien voor je op vakantie vertrekt.

Aan een back-up e-reader wilde ik niet

te veel geld uitgeven. Een hoesje zou ik er zeker niet bij kopen. Maar de back-up e-reader beviel me wel. We werden onafscheidelijk. De oude e-reader verdween in de kast en de nieuwe werd mijn beste vriend. Ik had er al dik spijt van dat ik geen hoesje had besteld. De eerste krassen op het scherm waren al een feit.

Ik stopte dus even met lezen, en maakte een zakje voor de e-reader. Geniaal in zijn eenvoud en gebruiksgemak. Al zeg ik het zelf. En ideaal om mee te nemen op vakantie. Liever eentje met een rits? Die volgt. Zo kan je in stijl, en zonder je e-reader/tablet te riskeren, op vakantie.

Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer

Zelf een zakje maken voor je elektronische vriend

Ik maakte een zakje voor mijn Kobo en eentje voor de iPad van de kids. Door de volgende berekeningen toe te passen, kan je het zakje maken voor om het even welke e-reader, of tablet of andere platte electronica.

Afmetingen bepalen

Breedte van de stof
= breedte van je tablet/e-reader + dikte + 3 cm

Hoogte van stofdeel met flapje
= hoogte van je tablet/e-reader + dikte + hoogte flapje + 3 cm

Hoogte van stofdeel zonder flapje
= hoogte van je tablet/e-reader + dikte + 3 cm

Benodigdheden

  • binnenstof
  • buitenstof
  • eventueel interfacing (kan opstrijkbaar zijn of kan gewoon een stuk fleece of vilt zijn – ik gebruikte dit)
  • 1 knoop
  • kort stukje elastiek (kan zelfs haarrekje zijn)
  • paspelband (als je dat leuk vindt): omtrek van de buitenstof + 20 cm

Je kan alle stofjes en de paspelband best voorwassen of met veel stoom strijken.

overzicht van de stofdelen

1. Knip de stof

Allereerst: als je met een opstrijkbare interfacing werkt, kan je die best eerst knippen en opstrijken (op de buitenstof). Daarna knip je de stof uit. Zo past alles netjes op elkaar. Volg voor het opstrijken de instructies van de fabrikant. Van de interfacing (opstrijkbaar of niet) heb je 1 stofdeel mét en 1 zonder flapje nodig.

Uit de buitenstof knip je ook 1 keer een stofdeel met flapje en 1 keer zonder. Doe hetzelfde voor de binnenstof. Hou rekening met de richting van je patroon, als er een is. Zonde als het op je zakje opeens naar boven regent… Of gewoon heel funky.

Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer
Op gestreken interfacing – volgende stap: uitknippen

Tijd om de vorm van het flapje af te tekenen. Neem het stofdeel met flapje uit de binnenstof en leg het met de slechte kant naar boven. Je kan ook de interfacing nemen. Meet de hoogte van het flapje af (+ 1 cm naadwaarde bijtellen!) en zet een markering aan de randen van de stof. Vouw de stof dubbel in de breedte zodat beide markeringen tegen elkaar komen te liggen. Teken nu de vorm van je flapje af. Gebruik een uitwisbare stift of doe de hele oefening op een blad papier dat je daarna overtekent op je stof. Omdat de stof dubbel geplooid is, zal je flapje perfect symmetrisch zijn. Zorg wel dat je je flapje niet te puntig maakt. Trim bij.

Het is ook leuk om de onderste hoeken van je zakje wat af te ronden. Je kan de ronding van je e-reader/tablet volgen of iets tekenen uit de losse pols. Zorg ook hier weer dat dat symmetrisch is.

Onderste hoeken afronden en naadwaarde bijtekenen, dan bijknippen (en overtekenen op binnenstof)

2. Bevestig de interfacing (optioneel)

Opstrijkbare interfacing zou er al op moeten zitten.

Als je een laagje fleece of vilt gebruikt: naai het nu vast aan de buitenstof op enkele milimeters van de rand (max. 5 mm).

Zeker voor tablets en e-readers zou ik aanraden om een vorm van interfacing te gebruiken. Zo is je elektronische vriend toch weer wat beter beschermd.

3. Bevestig de paspelband (optioneel)

Ik vind dat een leuk biesje een naaiwerkje helemaal af maakt. Het is helaas niet altijd makkelijk om te doen.

Allereerst: meet even de ‘naadwaarde’ van je paspel. Voor dit project hebben we een naadwaarde genomen van 1 cm. Als je paspel een grotere of kleinere naadwaarde heeft, moet je even wat extra meetwerk verrichten. Het stiksel van je paspelband moet precies op 1 cm van de rand liggen. Op de foto kan je zien dat de rand van de paspel niet gelijk ligt met de stofrand. Ik vind hier dan ook nergens paspel dus ik maak die zelf met biais, hele smalle in dit geval.

Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer
De naadwaarde van de paspel is kleiner dan 1 cm

Neem de buitenstof met flapje en leg het met de goede kant naar boven. Leg het zo dat het flapje het dichtst bij jou ligt. Laat ongeveer 2 cm van de paspelband los hangen en speld het vast tegen de rand. Het is het handigst om in het midden van de zijde tegenover het flapje te beginnen. Speld de paspelband netjes vast. Maak kleine inkepingen in de band om de rondingen te maken (zie foto). Begin ongeveer 1 cm voor de ronding al met inkepingen maken en ga door tot 1 cm na de ronding.

Zakje voor e-reader of tablet - De Orabje Kamer
Inkepingen in de ronding en hoeken

Speld de paspelband vast tot je weer bij het beginpunt bent. Laat ook hier ongeveer 10 cm los hangen (je komt toe met 2 cm maar ik heb graag wat extra bewegingsruimte). De rest kan je afknippen. Gebuik je ritsvoetje om alles vast te stikken, zodat je lekker dicht tegen de verdikking kan geraken. Het is de bedoeling dat je exact het bestaande stiksel van de paspelband volgt. Stop op enkele centimeters van het einde.

Knip de uiteindes van de TOUWTJES zo af dat ze elkaar net raken. Als je paspelband van de winkel gebruikt, zal je eerst een stukje stiksel van de band los moeten maken (niet je eigen stiksel) om aan het touwtje te kunnen. Ik heb het over het stukje dat je aan het eind los hebt laten hangen. Plooi het einde van de (lege) paspelband naar binnen zodat de plooi netjes uitkomt waar je stiksel begon (of iets ervoor). Handig als je dat even strijkt om een lekker afgelijnde plooi te hebben. Plooi dat lege stofeinde rond het begin en stik vast.

uiteinde van de paspel vast spelden en touwtje knippen
uiteinde van de paspel
Close-up
resultaat van paspel vastnaaien
Het resultaat. Je ziet de naad van de paspelband bijna niet.

4. Bevestig het lusje voor de knoop

Plooi je elastiek dubbel en bind hem vast met wat draad. Stik hem vast aan de goede kant van je buitenstof op ongeveer 5 mm van de rand. Zorgt dat hij netjes in het midden van je flapje staat. Je kiest zelf hoe lang je je lusje maakt – je zal straks de plaatsing van de knoop eraan aanpassen.

lusje vastbinden
Vastgebonden lusje elastiek
lusje vastnaaien op 5 mm van de rand
Vastgestikt lusje. De overschot kan je afknippen.

5. Naai binnen- en buitenstof aan elkaar

Neem binnen- en buitenstof zonder flapje en leg ze met de goede kanten op elkaar. Stik ze aan elkaar vast langs de korte zijde (als je een richting hebt in je patroon, neem je de bovenkant). Strijk de naad netjes plat. Dit is deel A.

naai binnen- en buitenkant aan elkaar
Deel A

Neem binnen- en buitenstof met flapje en leg ze met de goede kanten op elkaar. Naai ALLEEN de flapjes aan elkaar. Volg hiervoor opnieuw het stiksel van je paspel als je er eentje gebruikt hebt. Zoniet, stik je gewoon op 1 cm van de rand. Wees voorzichtig met je elastiekje. Het mag niet verschuiven en moet netjes bij elkaar blijven. Dit is deel B.

Deel B

Leg de naad van deel A en deel B met de goede kanten op elkaar. Leg de naad van deel A netjes gelijk met het einde van het stiksel van het flapje (deel B). Stik de binnenstofjes aan elkaar vast, maar laat in de onderste zijde een keergat dat ongeveer even breed is als je hand. Stik ook de buitenstofjes aan elkaar vast, zonder keergat. Volg netjes het stiksel van de paspelband, als je die gebruikt hebt.

Het resultaat nadat je de buitenstofjes aan elkaar hebt genaaid.Zorg ervoor dat de naden netjes aansluiten.

6. Keer om en naai de knoop vast

Keer je naaiwerkje om en inspecteer het. Kijk nauwkeurig de hoeken na als je paspelband hebt gebruikt. Breng desnoods nog wat veranderingen aan. Wanneer je er zeker van bent dat alles netjes is, kan je het keergat dicht stikken op enkele milimeters van de rand.

Bepaal waar de knoop moet komen en naai hem vast.

afgewerkt - met knoop vastgemaakt
Klaar!
Afgewerkt met knoop los

Klaar! Post je creaties op instagram met #deoranjekamer.

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.

Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer
Laat de vakantie maar komen!
Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer
De meer volwassen versie… (voor Kobo)
Zakje voor e-reader of tablet - De Oranje Kamer
Jazeker, klaar voor vertrek!

2 reacties op ‘Zakje voor de e-reader/tablet (met knoop)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s