Zadeldekje

Vier jaar geleden kozen we ervoor om in het Midden Oosten te gaan wonen. Er zijn dagen dat dat super plezant is. En andere dagen dat ik heimwee heb of mijn nieuwe thuisland vervloek omdat de zaken niet lopen zoals ik het gewoon ben / zou willen.

Enkele maandjes geleden zat ik nog lekker in België, van de vakantie te genieten met de kinderen. Van de aanwezigheid van mijn vrienden en familie. Van een cocktailtje en wat varkensvlees. Het is heerlijk om in België te zijn wanneer het lekker weer is. Zodra de wolken en de regen weer aan komen zetten, vertrekken we weer naar de zon. Naar een land waar het ongeveer vijf dagen op een jaar regent of bewolkt is.

Dat is heerlijk, jazeker. Zomer en winter schijnt de zon. Korte verplaatsingen zijn altijd heerlijk met de fiets. Maar als je fiets bij 48 graden een uurtje in de zon gestaan heeft, dan is het soms wel een klein beetje pijnlijk voor de poep. Een kort shortje is dan zeker geen aanrader.

Daarom maakte ik – intussen al anderhalf jaar geleden – zadeldekjes voor de fietsen van de kids. Ze waren daar super blij mee. En ze kunnen ook van pas komen wanneer het regent!

Zelf een zadeldekje maken

Het patroon haalde ik uit Zo Geknipt! van Sanne en Riet. Ik hoefde er helemaal niks aan aan te passen. Geweldig ideetje om aan restverwerking te doen. En het was in een wip klaar!

Hieronder geef ik trouwens een licht aangepaste versie van de werkwijze. Ik zie namelijk niet graag de naadwaarde. Daarom voer ik zowat alles wat ik maak, behalve kleding. Hieronder lees je dus hoe je een gevoerde versie (lees, met binnen- en buitenstof) maakt.

Ik maakte drie varianten: eentje met ‘staart’ én paspel, eentje met paspel, maar zonder staart en eentje met staart, maar zonder paspel. Omdat iedereen iets anders wou (roloog).

Benodigdheden

  • buitenstof
  • binnenstof – neem een stof nemen die niet waterdoorlatend is als je tegen de regen wil beschermen
  • interfacing (optioneel) – ik hou er wel van om het lekker zacht te houden en extra te isoleren tegen de warmte (ik gebruikte, zoals altijd, dit)
  • platte elastiek, max. 1 cm breed, ongeveer 60% van de omtrek van je zadel
  • het patroon uit Zo Geknipt! (kijk eens in de bib als je het boek niet hebt) of teken zelf je patroon (zie verder)
  • paspelband (optioneel)
  • sierelastiek en een knoopje met twee gaten (optioneel, voor de ‘staart’)

1. Patroon overnemen of maken

Ik was heel blij dat ik gewoon een patroon kon overnemen zodat ik niet te veel moest nadenken.

Kan je geen exemplaar van het boek bemachtigen? Leg een blad papier op de grond. Zet je fiets op zijn kop, met het zadel op het blad papier (of schroef je zadel van je fiets als dat lukt). Teken de vorm van het zadel over. Zorg ervoor dat je tekening symmetrisch is. Daarvoor vouw je je blad papier dubbel en trim je hier en daar wat bij. Voeg naadwaarde toe.

2. Stof uitknippen

Knip het patroon 1 keer uit de buitenstof, 1 keer uit de binnenstof en 1 keer uit de interfacing (als je die gebruikt). Nog makkelijker is om eerst het patroon uit de interfacing te knippen en meteen op de (niet geknipte) buitenstof te strijken. Volg de instructies van de fabrikant. Daarna kan je makkelijk de buitenstof op maat knippen. Zo ben je zeker dat alles netjes op elkaar past. Let erop dat de print van je stof goed staat!

Je hebt ook een zijrand nodig. Meet (min of meer) de omtrek van je vorm en tel daar 10 cm bij. Knip een strook van deze lengte die 8 cm hoog is. Dat is 1 cm minder hoog dan wat het boek zegt. Dat is omdat we een voering hebben.

De zijrand hoef je niet uit de interfacing te knippen, wel uit binnen- en buitenstof. Die wil je zo los mogelijk en de interfacing kan ervoor zorgen dat de stof te stijf wordt.

3. Paspelband bevestigen (optioneel)

Ik vind dat een leuk biesje een naaiwerkje helemaal af maakt. Het is helaas niet altijd makkelijk om te doen. Hieronder leg ik het uit. Ik heb dit stuk (bijna) integraal overgenomen van mijn post over het zakje voor de e-reader. Daarom zie je op de foto’s een ander stofje verschijnen.

Allereerst: meet even de ‘naadwaarde’ van je paspel. Voor dit project hebben we een naadwaarde genomen van 1 cm. Als je paspel een grotere of kleinere naadwaarde heeft, moet je even wat extra meetwerk verrichten. Het stiksel van je paspelband moet precies op 1 cm van de rand liggen.

naadwaarde van de paspel is kleiner dan die van het zakje
De naadwaarde van de paspel is kleiner dan 1 cm

Neem de buitenstof en leg het met de goede kant naar boven. Leg het zo dat de smalste kant het dichtst bij jou ligt. Laat ongeveer 2 cm van de paspelband los hangen en speld het vast tegen de rand. Het is het handigst om in het midden van de breedste zijde te beginnen (de achterkant van het zadel dus). Speld de paspelband netjes vast. Maak kleine knipjes in de band om de rondingen te maken (zie foto). Begin ongeveer 1 cm voor de ronding al met inkepingen maken en ga door tot 1 cm na de ronding.

paspel met knipjes in ronding

Als je met waterafstotende stof werkt, zorg dan dat je niet door het zichtbare deel van het stof speldt, want dat maakt gaatjes. Gebruik dan liever wonder clips, of gewone binder clips.

Speld de paspelband vast tot je weer bij het beginpunt bent. Laat ook hier ongeveer 10 cm los hangen (je komt toe met 2 cm maar ik heb graag wat extra bewegingsruimte). De rest kan je afknippen. Gebuik je ritsvoetje om alles vast te stikken, zodat je lekker dicht tegen de verdikking kan geraken. Het is de bedoeling dat je exact het bestaande stiksel van de paspelband volgt. Stop op enkele centimeters van het einde.

Knip de uiteindes van de TOUWTJES zo af dat ze elkaar net raken. Als je paspelband van de winkel gebruikt, zal je eerst een stukje stiksel van de band los moeten maken (niet je eigen stiksel) om aan het touwtje te kunnen. Ik heb het over het stukje dat je aan het eind los hebt laten hangen. Plooi het einde van de (lege) paspelband naar binnen zodat de plooi netjes uitkomt waar je stiksel begon (of iets ervoor). Handig als je dat even strijkt om een lekker afgelijnde plooi te hebben. Plooi dat lege stofeinde rond het begin en stik vast.

uiteinde van de paspel
Close-up van het uiteinde
resultaat van paspel vastnaaien
Het resultaat. Je ziet de naad bijna niet.

4. Sierelastiek en knoop vastmaken (optioneel)

Trek het elastiekje door de knoop en maak een knoopje in het uiteinde of bind het vast zoals ik hier deed. (Foto ook van het zakje voor de tablet. Voor dit project zal je een langer stuk los laten hangen.)

Stik vast op enkele milimeters van de rand. Het elastiekje wordt pas echt goed vast gestikt wanneer je de zijrand vast maakt.

lusje vastbinden
Vastgebonden lusje elastiek, zonder knoopje
lusje vastnaaien op 5 mm van de rand
Vastgestikt lusje. De overschot kan je afknippen.

5. Zijrand bevestigen

Laat ongeveer 2 cm van je zijrand los hangen. Leg de goede kanten op elkaar. Begin vast te spelden in het midden van het breedste deel van het zadeldekje, waar je ook de naad van je paspel hebt. Speld vast en stik daarna vast op 1 cm van de rand. Door al die bochten kan de stof een beetje rimpelen onder je naaimachine. Ga niet te snel en duw de stof met je vinger regelmatig plat (ritsvoetje omhoog, naald erin zodat je stof niet verschuift). Waar nodig, kan je ook enkele knipjes in de naadwaarde maken, zoals in je paspelband. Komt goed.

Volg netjes het stiksel van de paspel als je die gebruikt hebt.

Stik tot je weer tegen het beginpunt zit. Wees nauwkeurig. Leg de uiteinden van de zijrand over elkaar, goede kanten op elkaar. Doe dat heel nauwkeurig zodat je loodrecht op je vorige stiksel naar beneden kan stikken en de zijrand sluiten. Strijk de naad open. Knip af op ongeveer 1 cm van de naad.

Doe hetzelfde voor de binnenstof. Je kan de naden nog zigzaggen als je wil.

6. Binnen- en buitenstof aan elkaar vastmaken

Als je het boek gevolgd hebt: we zitten nu bij stap 10.

Je hebt nu als het ware 2 zadeldekjes en die gaan we aan elkaar vastmaken. Leg de zadelstukken met de goede kanten op elkaar. Speld nu de zijranden aan elkaar vast, uiteraard ook met de goede kanten op elkaar. Voorzie nog ergens een keergat dat ongeveer even breed is als je hand. Best ergens in de zijkant zodat het niet opvalt. (Door al dat rimpelen van de elastiek gaat dat sowieso niet opvallen.)

Stik vast en keer om. Gebruik opnieuw een naadwaarde van 1 cm. Kijk overal na of het er wel netjes uitziet. En of je elastiekje met knoopje wel naar buiten hangt (it’s a classic). Stik het keergat nog niet volledig dicht, maar maak het wel smaller (2 cm is voldoende). Strijk de naad plat.

7. Elastiek inrijgen en dichtnaaien

Voor we helemaal kunnen dichtstikken, moeten we nog een tunnel maken voor onze elastiek.

Stik door op ongeveer 1 cm van de rand (of ietsje verder als je dat handiger vindt). Rijg je platte elastiek door de tunnel. Ik heb daar zo een handig hulpmiddel voor gevonden in de Veritas, maar met een gewone veiligheidsspeld lukt dat ook. Ik gebuik met dat ‘handig’ hulpmiddel ook nog een veilgheidsspel om onderweg mijn elastiek niet te verliezen (al veel te vaak gebeurd – roloog). Speld het andere uiteinde van je elastiek ook even vast zodat je het niet per ongeluk meetrekt in de tunnel. Want dan kan je opnieuw beginnen met rijgen. Heb ik een hekel aan.

Het elastiekdingetje van Veritas

Wanneer je de elastiek helemaal door de tunnel getrokken hebt, kan je de uiteindes aan elkaar stikken, of er een knoopje in maken zoals in het boek aangeraden wordt. Voor je de tunnel helemaal dichtstikt, kan je best even checken of je elastiek genoeg rekt. Anders zit je zadeldekje niet strak genoeg rond je zadel.

Daarna stik je de tunnel verder dicht. Verdeel de stof gelijk over de lengte van de elastiek en rijden maar!

Klaar! Post je creaties op instagram met #deoranjekamer.

Vragen? Opmerkingen? Geef maar door in een reactie onderaan de pagina of neem contact met mij op via het contactformulier.


Een reactie op “Zadeldekje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s